Viering  150 jarig bestaan Herensociëteit Eensgezindheid 

Op vrijdag 20 september hebben de leden met hun partners het 150 jarig bestaan van de sociëteit gevierd.

In het jaar 1869 werd de Sociëteit door dorpsnotabelen opgericht.

De festiviteiten begonnen met een uitgebreide lunch bij het thuishonk Tout le Monde.

Na afloop van de lunch werd het gezelschap verzocht om in de klaarstaande bus plaats te nemen die ons naar de volgende dag activiteit ging brengen.

De tot dan geheim gehouden bestemming bleek de stadsherberg de Mol te zijn.

We werden in de herberg ontvangen door een in middeleeuwse stijl geklede dame.

Het monumentale gebouw is in het jaar 1563 als een opvang voor wezen in gebruik genomen en de ruimte ademt nog steeds de sfeer van toen uit.

Om op gang te komen kregen we een kopje koffie met apfelstrudel aangeboden.

De stadsherberg is gesitueerd in hartje Delft. De volgende activiteit was hierop afgestemd: een speurtocht door de stad waarbij raadsels opgelost moesten worden. Als de raadsels goed opgelost waren kon er na afloop een attribuut in de herberg gevonden worden dat tijdens de beeldenstorm verstopt was.

Om er een beetje spanning in te houden werd de groep in tweeën gedeeld.

Iedere groep kreeg een plattegrond van Delft met een daarbij behorende vragenformulier.

Het weer was perfect met prima temperatuur en een stralende zon dus dat was genieten van de Delftse binnenstad met al zijn bezienswaardigheden.

Onderweg, op de Markt, was er een tussenstop waar we een volgende plattegrond uitgereikt kregen en er een drankje gedronken kon worden.

Rond 18:00 uur werden we in de herberg terug verwacht om aan de avondactiviteiten te beginnen.

Onder het genot van een drankje kregen we “middeleeuwse” kleding aangeboden.

Deze kleding had een dubbele functie: het gaf een middeleeuws gevoel en het gaf bescherming bij het aanstaande diner tegen vlekken omdat het opgediende eten met de vingers gegeten diende te worden. 

Tegelijkertijd werd de prijsuitreiking van de speurtocht geregeld aan het winnende team: Een kostbare drinkbeker.

Het opgediende diner begon met een voorgerecht een vleesplankje met meerdere soorten vleessnacks. Hierna werd een heerlijke heksen soep opgediend met de uitzondering dat er in dit geval wel een houten lepel bij gegeven werd.

De rest van het diner, bestond uit heerlijke verschillende soorten vlees (met kluif) of vis, gebraden aardappelen en groenten  die met de vingers gegeten moesten worden hetgeen de nodige hilariteit opleverde.

Tijdens het diner werden wij muzikaal onderhouden door de stadstroubadour die ons trakteerde op de leukste wijsjes en melodieën.

Tijdens het diner manifesteerde de troubadour zich als stadsherout van Delft met een plechtige mededeling voor het 150 jarig bestaan van de herensociëteit. 

Na voorlezing van het document werd het zowel door de stadsherout als de voorzitter ondertekend.

Het document werd hierna plechtig aan de voorzitter overhandigd.

Rond 22:30 uur kwam er een einde aan de activiteiten.

De bus stond klaar om ons weer naar Pijnacker te brengen waar  wij rond 23:00 weer bij Tout le monde afgezet werden. Zo kwam er een einde aan een enerverende dag.